کنتاکتور چیست؟
کنتاکتور چیست؟
کنتاکتور (Contactor) کلید مغناطیسی است که جزو مهمترین مدارهای فرمان الکتریکی به شمار می آید، از کنتاکتورها در ماشین های صنعتی به منظور راه اندازی و کنترل استفاده می شود. با فروشگاه سنسور صنعت همراه باشید.
کنتاکتور سکسیونر ساده قابل قطع زیر بار است که تیغه متحرک آن تحت نیروی دائم الکترومغناطیسی در موقعیت وصل بوده و با کنتاکت ثابت در تماس است. جریان به طور دائم در سیم پیچ تولیدکننده نیروی مغناطیسی برقرار بوده، تیغه محرک کنتاکتور را با فشار مناسب در حالت وصل و تماس با کنتاکت ثابت حفظ میکند. در صورت کاهش ولتاژ و یا قطع جریان در بوبین، نیرو تقلیل یافته، کنتاکت متحرک به طور اتوماتیک در موقعیت قطع قرار گرفته، جریان را قطع می سازد.
بدین ترتیب تیغه های نگهدارنده کنتاکت ها که در مسیر جریان بار موتور قرار گرفتهاند تنها تحت تأثیر نیروی مغناطیسی به کنتاکت های ثابت وصل بوده، نیروی الکترومغناطیسی را به طور دائم بر تیغه ها و کنتاکت های متحرک وارد می کند.
یک کنتاکتور دارای سه بخش است:
- کنتاکت ها؛ بخش انتقال دهنده جریان در کنتاکتور هستند، که شامل کنتاکت های قدرت، کنتاکت های کمکی و فنرهای کنتاکت است.
- کویل؛ که نیروی محرکهای را برای بستن کنتاکتها ایجاد میکند.
- محفظه؛ یک فریمی است که در آن کنتاکتها و کویل قرار گرفتهاند.
جنس محفظه معمولاً از مواد عایق مانند: باکالیت، پلی کاپرولاکتام یا (Nylon 6)، پلیمرهای گرماسخت یا ترموست ساخته شده اند که برای محافظت و عایق بندی کنتاکت ها و ایجاد حفاظت در هنگام لمس کردن کاربر طراحی شدهاند.
تفاوت کنتاکتور با کلید های معمولی
کنتاکتور در واقع نوعی کلید مغناطیسی است که توسط استپ و استارت خاموش و روشن می شود در کلیدهای معمولی چنانچه در هنگام استفاده از دستگاهی جریان برق قطع شود پس از وصل جریان دستگاه روشن می شود و نیازی به روشن کردن مجدد نیست اما در کنتاکتورها چنانچه با قطعی برق مواجه شویم پس از وصل جریان برق جهت روشن کردن دستگاه از استارت استفاده می کنیم کنتاکتورها جهت اتوماتیک کردن دستگاههایی چون پمپ های آتش نشانی استفاده می شوند.
دستهبندی کنتاکتور
کنتاکتورها با توجه به نوع باری که می توان به کنتاکت های آن ها متصل نمود و همچنین نوع ولتاژ بوبین آن ها به دسته های گوناگون تقسیم میشوند. کنتاکتورها بوبین AC با AC و کنتاکتورهای مدل DC با DC شروع می شوند.
- AC1 : بار اهمی – بار غیر سلفی یا سلفی ضعیف – گرم کن برقی با ضریب توان حدود .۰۹۵
- AC2 : برای راه اندازی موتورهای آسنکرون روتور سیم پیچی شده بدون ترمز جریان مخالف
- “AC2 : برای راه اندازی موتور آسنکرون با ترمز جریان مخالف
- AC3: برای راه اندازی موتور آسنکرون روتور قفسهای .هنگام قطع جریان نامی از تیغه ها عبور می کند جریان راهاندازی ۵تا ۷ برابر جریان نامی است
- AC4 : برای راه اندازی موتور آسنکرون روتور قفسه ای با ترمز . تعداد دفعات قطع و وصل زیاد در زمانی اندک
- AC11 : کنتاکتور کمکی بدون داشتن کنتاکت قدرت کوپل مغناطیسی – استفاده فقط در مدار فرمان
- DC1 : بار اهمی – بار غیر سلفی یا سلفی ضعیف – گرم کن
- DC2 : برای راه اندازی موتور شنت – قطع کردن موتور هنگام کار
- DC3 : برای راه اندازی موتور شنت با تعداد دفعات قطع و وصل در فواصل زمانی اندک
- DC4 : راه اندازی موتورهای سری و قطع و وصل هنگام کار
- DC5 : راه اندازی موتور سری با تعداد دفعات قطع و وصل در فواصل زمانی اندک
- DC6 : کنتاکتور کمکی – کنتاکتور فرمان – کوپل مغناطیسی
سخن پایانی
در این مقاله با کنتاکتور چیست؟ آشنا شدیم. با انتها رسیدن این مطلب ، شما کاربران عزیز می توانید برای مشاهده و خواندن بیشتر مقالات در این زمینه به صفحه مقالات مراجعه کنید.
لطفا اگر نظر یا نکته ای دارید ، در بخش نظرات ثبت کنید.
- ۰۰/۰۸/۲۶
سلام روزتون بخیر
وبلگ بسیار خوبی دارین
خوشحال میشیم سری هم به سایت ما بزنید.
موفق باشین